sobota, 17 listopada 2012

Dzień dobry!
Wczoraj weekend zaczął się włoskim deserem, natomiast dzisiaj postawiliśmy na kojarzące się jednoznacznie  z Włochami danie główne, a mianowicie Ravioli..mmm pyszne Ravioli czyli włoskie pierożki ze skomponowanym przez Borysa, typowym nadzieniem italiano z pomidorami i bazylią... dużo dużo bazylii! Podczas gotowania w całym domu rozchodził się zapach niczym z włoskiej prowincji, cudowny aromat ziół i pomidorów. Delikatne ciasto okalające farsz dopełniło całości. Wyszło przepyszne danie, rozpływające się w ustach w którym udało nam się zamknąć całe południowe słońce. Jeżeli też zechcesz spróbować tego świetnego dania, przepis i wykonanie znajdziesz poniżej. ;-)

Ciasto:

- 300 g mąki (najlepiej makaronowej)
- 2 jajka + jedno żółtko
- szczypta soli
- białko jednego jajka






Farsz:

- 3 duże pomidory (lub jedna puszka)
- 1. duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- łyżka tymianku
- sól i pieprz do smaku wg. upodobań


Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę wysypujemy na blat i dodajemy soli. Robimy wgłębienie, w które wbijamy 2 jajka, z trzeciego bierzemy tylko żółtko, a białko zostawiamy na później. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki. Ciasto odstawiamy na około pół godziny w spokojne miejsce (nie do lodówki!), aby dojrzało:)

Farsz:
Drobno posiekany czosnek, oraz cebulę podsmażamy do lekkiego zarumienienia na rozgrzanej oliwie. Pomidory obieramy ze skórki,  pozbawiamy szypułek i siekamy w kostkę (nie dotyczy oczywiście pomidorów z puszki:) Następnie wrzucamy na patelnię, przykrywamy i dusimy razem z cebulką i czosnkiem przez ok. 10 min. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano i tymianek, i gotujemy do momentu odparowania większości wody. Farsz powinien być gęsty, ale nie suchy.




Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek (nie grubszy, niż milimetr). 2 placki smarujemy białkiem jaja i układamy na nich łyżeczką farsz w odstępach 2-3 cm. Przykrywamy calość dwoma pozostałymi plackami i dociskamy palcami w miejscach pomiędzy nadzieniem (zaczynając od środka). radełkiem, lub nożem wycinamy kwadraty z farszem znajdującym się w centrum. Do zagotowanej i osolonej wody wkładamy porcje ravioli i gotujemy przez ok. 4 min. tak, aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, lub parmezanem wg. upodobań.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. nie zgadzam się z ceną bo hamburger kosztuje 3,50zł a koktajl 9zł ;)) w tym jest problem bo niezdrowe jedzenie jest tańsze;>

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam czegoś takiego:) a wygląda mega ciekawie:) chyba się skuszę i spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawartość talerza wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń